Sağlık Haberciliği

Prof.Dr. Süleyman İRVAN, Sağlık haberciliği konusunda Türkiye’deki en iyi gazetecilerden birisi olan Esra Öz ile birlikte online söyleşi düzenledi.

 Prof.Dr. Süleyman İRVAN: Esra ÖZ blog açmaya nasıl karar verdi?

İnternetin yaygınlaştığı dönemlerde, derslerde sunumlar yapardım. Daha sonrasında kendi blog yazılarımı yazmaya başladım. Gazeteciliğe sağlık dergisi ile başladım.

 Prof.Dr. Süleyman İRVAN: ‘’Koronavirüs salgını başladığı dönemde gribin bir türü deniliyordu, bugün ki süreçte bu ciddiyet anlaşılmış durumda. Medya da bu işin ciddiyetini anlamış durumda Türk medyasının salgına bakış açısı nasıl oldu?’’ Esra ÖZ, bu sorunun cevabına ‘’Enfeksiyon hastalıkları uzmanları bu salgının küçümsenecek bir salgın olmadığını belirttiler.’’ Şeklinde cevap verdi. Esra ÖZ, sağlık haberlerinin ücretli olduğunu söyledi. Sağlık sektöründe ki işleyişin PR şeklinde yapıldığını,  medya açısından daha iyi bir tedbir alınsaydı belki de bu hastalığı daha çabuk atlatılabileceğini de ekledi.

 ‘’Sağlık haberlerinde paralı haberlerin yasaklanması gerekiyor. Sağlık programları eşittir paralı programlardır.’’

Esra ÖZ, özellikle sağlık alanının suiistimal edildiğini, Türkiye’de umut tacirliğinin çok yapıldığını söyledi. Bir tek ürünü yediğiniz zaman zayıflanabildiğini gösteren ürünler gibi birçok örnekler gördüklerini söyledi. Bu konuda medya kuruluşlarının bunu çok fazla ciddiye almadığını da ekledi. Esra ÖZ:  ‘’Mükemmel haber yaptığımı iddia etmiyorum.’’

Prof.Dr. Süleyman İRVAN: ‘’Bu alanda üniversiteler kendi reklamlarını yapmaya çalışıyorlar. Bu durum kurumsal bir reklamcılığa dönmüş gibi.’’ Dedi.  İnsanların kendi hastalıklarının Google üzerinden baktıklarını söyledi. Bu durum sağlık okur yazarlığına girer mi?

Esra ÖZ: ‘’Medya okur yazarlığından farklı olarak sağlık okur yazarı olmak gerekiyor. Burada bir nokta sağlıkçıların, etkili iletişim ile doktorlardan aldıkları bilgileri karıştırarak paylaşmalıdırlar. Herhangi bir dijital ortamda bilgilerin doğru olup olmadığını teyit etme aşamalarıdır aslında. Biz bir doktoru görüyoruz ama öncelikle bu doktorun öz geçmişine bakmamız gerekiyor. O doktor ne doktoru? Gerçekten bir doktor mu?’’ şeklinde ekledi. Esra ÖZ, uzmanların sürekli Latince konuştuğunu, aslında halkın anlayabileceği dilden yazılması gerektiğini söyledi. ‘’Uzmanlık dernekleri ile bir araya gelip medyada nasıl yazabileceklerini öğretmek amacıyla eğitimler veriyoruz.’’ Dedi. Yaptıkları çalışmaları sade bir dille anlatmaları gerektiğini de vurguladı.

Prof.Dr. Süleyman İRVAN: Sağlık konusunda en önemli kaynaklar nelerdir? Esra ÖZ: ‘’Verileri sağlık bakanlığının web sitesinde olan istatistik bölümünden ulaşılabiliyor. Belli yıllara göre Sağlık Bakanlığı bunları yayınlıyor. Türkiye’de veri toplama ile ilgili büyük bir sıkıntı var. Türkiye’de torpille değil de liyakata göre alım yapılırsa bu tür sorunlar yaşamayız.’’ Diye ekledi.

Prof.Dr. Süleyman İRVAN’ın düzenlediği ‘’Sağlık Haberciliği’’ konulu söyleşide CNN Türk yazarı Esra ÖZ’ün konuk olduğu online söyleşi teşekkürler ile birlikte sonlandırıldı.

Yorum bırakın